Share |
Budapest-térkép
Budapest térkép, budapesti útikalauz, információs portál
Turista információk Budapestről: szállás, utazás, étterem, látnivalók, város kalauz, szórakozás, kikapcsolódás, közhasznú információk.
Dátum és idő: 2018/04/20 | 01:06

Névnap: Tivadar | Holnap: Konrád

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

A világ egyik legszebb fekvésű városát a Duna hatalmas folyama szeli ketté és osztja a hegyes-völgyes Budára és a síkvidéki Pestre. A kétmilliós metropolisz Duna-parti panorámáját az UNESCO a világörökség részeként tartja számon.

Budapest turisztikai sajátosságai:

  • 50 000 évvel ezelőtt is lakták, de mai nevét csak 128 éve kapta: 1873-ig nagyobb alkotórészei (Óbuda, Buda és Pest) külön városnak számítottak.
  • Hegyei alatt összefüggő barlangrendszer húzódik, hévízforrásokból feltörő gyógyvízzel: a 80 hőforrás napi 70 millió liter termálvize 12 gyógyfürdőt táplál.
  • Műemlékei között megtalálhatók kétezer éves római amfiteátrumok, négyszáz éves török fürdők, és a sajátosan magyar jellegű, XIX. század végi szecessziós épületek.
  • Egységes városképe - mely sokakat Párizsra, Bécsre emlékeztet - a XX. század elején eklektikus stílusban épült elegáns bérpalotáknak köszönhető.
  • Európa legnagyobb parlamentje, a 691 helyiségből álló, neogótikus palota - belsejében aranydíszes termekkel - 268 méter hosszan uralja a pesti Duna-partot.
  • Közlekedése is szolgál kuriózumokkal: a kontinens első földalatti vasútja 105 éve köti össze a Belvárost a Városligettel, a világ harmadik hegyi vasútja és egy gyermek-vasutasokkal működő erdei kisvasút közlekedik a budai hegyekben.
  • A kultúra kedvelőinek a választás gondot okozhat: 237 műemlék, 223 múzeum és galéria, 35 színház, 90 mozi, 2 operaház, 12 hangversenyterem, közel 200 szórakozóhely változatos programja, az utazási irodák autóbuszos, hajós és gyalogos városnéző kirándulásai a Budapestre érkező számára egyéni igényekhez igazodó kínálatot jelentenek az év 365 napján.

Kiemelt turisztikai célpontok:

Lánchíd, Szent István Bazilika, Hősök tere/Milleniumi emlékmű, Pesti Vigadó, Zeneakadémia, Vajdahunyad vára, Zeneakadémia, Fővárosi Állat- és Növénykert, Erzsébet-híd, Gresham Palota, Kodály Körönd, Mátyás-templom, Műcsarnok Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Tudományos Akadémia, Országos Széchenyi Könyvtár Millenniumi Földalatti Vasút, Szent-háromság tér, Városliget, Vidámpark

Találat: 1 látnivalóból 1-1-ig megjelenítve

A dohány utcai Zsinagóga, vagy más néven a gyülekezés háza ünnepélyes átadására 1859. szeptember 6-án került sor. A Neo-mór stílusú épületet Ludwig Förster tervezte, de a templom belső szentélyét Feszl Frigyes. A Zsinagóga belsejének területe 1.200 m2 , a tornyok magassága pedig 44 méter. A belső tér egyszerre mintegy 3000 hívő befogadását teszi lehetővé. Az 1931-ben épült hozzá az árkádsor és a hétköznapi imádkozásokra használt 250 férőhelyes Hősök-temploma. A Zsinagógával összeépült múzeum a zsidó vallással kapcsolatos állandó kiállításnak ad helyt. Az udvaron megtalálható temető csaknem az egyik legkülönösebb zsidó temető a fővárosban, hiszen a zsidó szokások hagyományai szerint nem szoktak a templomok mellé temetkezni, és a kohaniták sem mehetnek közel a sírokhoz. Hogy mégis így hozták létre a temetőt, annak a történelmi eseményekkel összefüggő okai vannak. Az eredeti tervek szerint a Zsinagóga, a múzeum és a templom árkádsora által határolt területre egy vízmedence megépítését tervezték. 1944 novemberében a kert a pesti gettó területére került. Az itt élő emberek száma egy év alatt meghaladta a 70 ezret, azonban lakosok számát a járványok az éhezés és a gyilkosságok folyamatosan csökkentették. A hideg időjárás és a háborús helyzetek nem tették lehetővé a halottak temetőben történő elhantolását, így több tízezer holttest a zsinagóga falánál volt 40 napig. A gettó felszabadulása után az udvaron több mint 2000 holttestet temettek el 24 közös sírba.

Hozzászólások


Még senki sem szólt hozzá, legyen Ön az első!