Share |
Budapest-térkép
Budapest térkép, budapesti útikalauz, információs portál
Turista információk Budapestről: szállás, utazás, étterem, látnivalók, város kalauz, szórakozás, kikapcsolódás, közhasznú információk.
Dátum és idő: 2018/04/21 | 09:21

Névnap: Konrád | Holnap: Csilla, Noémi

Mozik Budapesten

Keresés

  Példa: 1051 Budapest, Arany János u. 10.

Mozik Budapesten

A kilencvenes évek közepéig többnyire csak olyan mozik működtek Budapesten, amelyek csupán egy teremben vetítették a filmeket. A bevásárlóközpontok megjelenése nagy változást hozott a mozik világában is. Mivel a Multiplex mozik elszívták a régi mozik vendégkörét, sajnos sok egytermes mozi kényszerült arra, hogy végleg bezárja kapuit. Szerencsére vannak olyanok is, amelyek megmaradtak, ezek többnyire az Art-Mozi hálózathoz tartoznak. Ezekben főként művészfilmeket tekinthet meg a nagyérdemű.

A mostani mozik hatalmas kapacitásának köszönhetően nem csak a magyar anyanyelvűek, hanem a külföldiek is élvezhetik a moziba járás nyújtotta örömöket. A több teremmel rendelkező mozikban lehetőség van arra, hogy párhuzamosan két teremben vetítsék ugyanazt a filmet eltérő nyelveken, vagy akár idegen nyelvű felirattal ellátva.

A budapesti mozik világában a hatalmas áttörést jelentett az IMAX mozi megjelenése, amely háromdimenziós látványban teszi lehetővé a filmek megtekintését. Az újfajta vizuális élmény egy hat emelet magas vásznon jelenik meg kiváló hangtechnika kíséretében. A 3D-s filmek az emberi szem működésének sajátosságait használja ki, hiszen a vászonra nézve mindkét szem egy kissé más szögből érzékeli a látványt. A kétféle szemléletmódból pedig agyunk egy háromdimenziós képet alkot.