Share |
Budapest-térkép
Budapest térkép, budapesti útikalauz, információs portál
Turista információk Budapestről: szállás, utazás, étterem, látnivalók, város kalauz, szórakozás, kikapcsolódás, közhasznú információk.
Dátum és idő: 2018/04/20 | 00:52

Névnap: Tivadar | Holnap: Konrád

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

A világ egyik legszebb fekvésű városát a Duna hatalmas folyama szeli ketté és osztja a hegyes-völgyes Budára és a síkvidéki Pestre. A kétmilliós metropolisz Duna-parti panorámáját az UNESCO a világörökség részeként tartja számon.

Budapest turisztikai sajátosságai:

  • 50 000 évvel ezelőtt is lakták, de mai nevét csak 128 éve kapta: 1873-ig nagyobb alkotórészei (Óbuda, Buda és Pest) külön városnak számítottak.
  • Hegyei alatt összefüggő barlangrendszer húzódik, hévízforrásokból feltörő gyógyvízzel: a 80 hőforrás napi 70 millió liter termálvize 12 gyógyfürdőt táplál.
  • Műemlékei között megtalálhatók kétezer éves római amfiteátrumok, négyszáz éves török fürdők, és a sajátosan magyar jellegű, XIX. század végi szecessziós épületek.
  • Egységes városképe - mely sokakat Párizsra, Bécsre emlékeztet - a XX. század elején eklektikus stílusban épült elegáns bérpalotáknak köszönhető.
  • Európa legnagyobb parlamentje, a 691 helyiségből álló, neogótikus palota - belsejében aranydíszes termekkel - 268 méter hosszan uralja a pesti Duna-partot.
  • Közlekedése is szolgál kuriózumokkal: a kontinens első földalatti vasútja 105 éve köti össze a Belvárost a Városligettel, a világ harmadik hegyi vasútja és egy gyermek-vasutasokkal működő erdei kisvasút közlekedik a budai hegyekben.
  • A kultúra kedvelőinek a választás gondot okozhat: 237 műemlék, 223 múzeum és galéria, 35 színház, 90 mozi, 2 operaház, 12 hangversenyterem, közel 200 szórakozóhely változatos programja, az utazási irodák autóbuszos, hajós és gyalogos városnéző kirándulásai a Budapestre érkező számára egyéni igényekhez igazodó kínálatot jelentenek az év 365 napján.

Kiemelt turisztikai célpontok:

Lánchíd, Szent István Bazilika, Hősök tere/Milleniumi emlékmű, Pesti Vigadó, Zeneakadémia, Vajdahunyad vára, Zeneakadémia, Fővárosi Állat- és Növénykert, Erzsébet-híd, Gresham Palota, Kodály Körönd, Mátyás-templom, Műcsarnok Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Tudományos Akadémia, Országos Széchenyi Könyvtár Millenniumi Földalatti Vasút, Szent-háromság tér, Városliget, Vidámpark

Találat: 1 látnivalóból 1-1-ig megjelenítve

Szabadság-szobor

Budapest, Gellért-hegy


A Kisfaludy Stróbl Zsigmond tervei alapján 1947-ben elkészült szobor Budapest egyik jelképe. Az eredetileg több kisebb szobrot is magában foglaló kompozíció korábbi neve Felszabadulási Emlékmű volt, melyet a szovjet hadsereg haditettének emlékére állítottak. A kommunista rezsim bukása után a szovjetekre utaló jeleket eltávolították. A felemelt kezében pálmafaágat tartó nőalak előtt eredetileg egy hat méter magas, géppisztolyos szovjet katona bronzszobra állt. Mögötte egy három méteres katona kőszobra kapott helyet, bal oldalán fáklyás, jobb oldalán pedig sárkányölő bronz alakok voltak. A kőből készült katona szobrát az 56-os forradalom idején ledöntötték, a bronzkatonát pedig a Szoborparkba vitték. A megmaradt 14 méteres nőalakot egy időre letakarták, majd St.Auby Tamás tervei alapján 1993-ra teljesen átalakították az emlékművet. A cirill betűs feliratok helyet új feliratot kapott. A 235 méter magas Gellért-hegy fölé, talapzatával együtt 40 méter magasra emelkedik a szobor, ennek köszönhetően a főváros több pontjáról is jól látható az emlékmű. Egy népszerű legenda szerint a Gellért-hegyen álló szobor eredetileg Horthy István kormányzó-helyettes emlékére készült, aki a fronton hunyt el repülőbalesetben. Kisfaludy Stróbl Zsigmond elismerte, hogy megbízást kapott az ifjabb Horthy budapesti szobrának kivitelezésére, azonban ez a sosem készült el, és a tervek sem hasonlítottak az elkészült Szabadság-szoborra, így tiltakozott a legenda ellen is. Bár a Horthy emlékmű és a Szabadság-szobor közötti párhuzamnak nincs valóságalapja, az viszont ismeretes, hogy a sárkányt megölő mellékalak kompozíciója, amely a fasizmust jelképezi, azonos Kisfaludy Stróbl egyik későbbi, Nyíregyházán felállított huszáremlékművével, amelyen a magyaros ruházatot viselő férfialak végez a bolsevizmus sárkányával.

Hozzászólások


Még senki sem szólt hozzá, legyen Ön az első!