Share |
Budapest-térkép
Budapest térkép, budapesti útikalauz, információs portál
Turista információk Budapestről: szállás, utazás, étterem, látnivalók, város kalauz, szórakozás, kikapcsolódás, közhasznú információk.
Dátum és idő: 2018/04/20 | 01:05

Névnap: Tivadar | Holnap: Konrád

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

A világ egyik legszebb fekvésű városát a Duna hatalmas folyama szeli ketté és osztja a hegyes-völgyes Budára és a síkvidéki Pestre. A kétmilliós metropolisz Duna-parti panorámáját az UNESCO a világörökség részeként tartja számon.

Budapest turisztikai sajátosságai:

  • 50 000 évvel ezelőtt is lakták, de mai nevét csak 128 éve kapta: 1873-ig nagyobb alkotórészei (Óbuda, Buda és Pest) külön városnak számítottak.
  • Hegyei alatt összefüggő barlangrendszer húzódik, hévízforrásokból feltörő gyógyvízzel: a 80 hőforrás napi 70 millió liter termálvize 12 gyógyfürdőt táplál.
  • Műemlékei között megtalálhatók kétezer éves római amfiteátrumok, négyszáz éves török fürdők, és a sajátosan magyar jellegű, XIX. század végi szecessziós épületek.
  • Egységes városképe - mely sokakat Párizsra, Bécsre emlékeztet - a XX. század elején eklektikus stílusban épült elegáns bérpalotáknak köszönhető.
  • Európa legnagyobb parlamentje, a 691 helyiségből álló, neogótikus palota - belsejében aranydíszes termekkel - 268 méter hosszan uralja a pesti Duna-partot.
  • Közlekedése is szolgál kuriózumokkal: a kontinens első földalatti vasútja 105 éve köti össze a Belvárost a Városligettel, a világ harmadik hegyi vasútja és egy gyermek-vasutasokkal működő erdei kisvasút közlekedik a budai hegyekben.
  • A kultúra kedvelőinek a választás gondot okozhat: 237 műemlék, 223 múzeum és galéria, 35 színház, 90 mozi, 2 operaház, 12 hangversenyterem, közel 200 szórakozóhely változatos programja, az utazási irodák autóbuszos, hajós és gyalogos városnéző kirándulásai a Budapestre érkező számára egyéni igényekhez igazodó kínálatot jelentenek az év 365 napján.

Kiemelt turisztikai célpontok:

Lánchíd, Szent István Bazilika, Hősök tere/Milleniumi emlékmű, Pesti Vigadó, Zeneakadémia, Vajdahunyad vára, Zeneakadémia, Fővárosi Állat- és Növénykert, Erzsébet-híd, Gresham Palota, Kodály Körönd, Mátyás-templom, Műcsarnok Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Tudományos Akadémia, Országos Széchenyi Könyvtár Millenniumi Földalatti Vasút, Szent-háromság tér, Városliget, Vidámpark

Találat: 1 látnivalóból 1-1-ig megjelenítve

Magyar Állami Operaház

1161 Budapest, Andrássy út 22.

www.opera.hu

(1) 332 7914


A neoreneszánsz stílusban megépült Operaházat, Magyarország egyik leghíresebb építésze, Ybl Miklós tervezte. Építése mintegy kilenc évig tartott (1875-1884), de villanyvilágítással csak 1895-ben lett ellátva. Az 1884. szeptember 27-i nyitóelőadáson a Bánk bán első felvonása, a Hunyadi László nyitánya és Lohengrin első felvonása került bemutatásra. 1945-ig a Magyar Királyi Operaház nevet viselte, és csak ezután kapta a mai napig használatos Magyar Állami Operaház nevet. Az 1200 fős nézőtérrel ellátott Opera, közel fél évszázadon át adott helyet mind a prózai, mind pedig a zenés drámai műfajnak, és csak ezt követően jött létre az önálló operai részleg. A Második Világháború szerencsére csak kisebb károkat hagyott az épületben, amit 1950-ben renováltak Kaufmann Oszkár tervei alapján. Az Operaház nézőterét és lépcsőházát olyan neves korabeli festők munkái díszítik, mint például Lotz Károly, Than Mór és Székely Bertalan. Idegenvezető fogadásával lehetőség van az intézmény szervezett, csoportos megtekintésére is.

Hozzászólások


Még senki sem szólt hozzá, legyen Ön az első!