Share |
Budapest-térkép
Budapest térkép, budapesti útikalauz, információs portál
Turista információk Budapestről: szállás, utazás, étterem, látnivalók, város kalauz, szórakozás, kikapcsolódás, közhasznú információk.
Dátum és idő: 2018/04/20 | 01:03

Névnap: Tivadar | Holnap: Konrád

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

A világ egyik legszebb fekvésű városát a Duna hatalmas folyama szeli ketté és osztja a hegyes-völgyes Budára és a síkvidéki Pestre. A kétmilliós metropolisz Duna-parti panorámáját az UNESCO a világörökség részeként tartja számon.

Budapest turisztikai sajátosságai:

  • 50 000 évvel ezelőtt is lakták, de mai nevét csak 128 éve kapta: 1873-ig nagyobb alkotórészei (Óbuda, Buda és Pest) külön városnak számítottak.
  • Hegyei alatt összefüggő barlangrendszer húzódik, hévízforrásokból feltörő gyógyvízzel: a 80 hőforrás napi 70 millió liter termálvize 12 gyógyfürdőt táplál.
  • Műemlékei között megtalálhatók kétezer éves római amfiteátrumok, négyszáz éves török fürdők, és a sajátosan magyar jellegű, XIX. század végi szecessziós épületek.
  • Egységes városképe - mely sokakat Párizsra, Bécsre emlékeztet - a XX. század elején eklektikus stílusban épült elegáns bérpalotáknak köszönhető.
  • Európa legnagyobb parlamentje, a 691 helyiségből álló, neogótikus palota - belsejében aranydíszes termekkel - 268 méter hosszan uralja a pesti Duna-partot.
  • Közlekedése is szolgál kuriózumokkal: a kontinens első földalatti vasútja 105 éve köti össze a Belvárost a Városligettel, a világ harmadik hegyi vasútja és egy gyermek-vasutasokkal működő erdei kisvasút közlekedik a budai hegyekben.
  • A kultúra kedvelőinek a választás gondot okozhat: 237 műemlék, 223 múzeum és galéria, 35 színház, 90 mozi, 2 operaház, 12 hangversenyterem, közel 200 szórakozóhely változatos programja, az utazási irodák autóbuszos, hajós és gyalogos városnéző kirándulásai a Budapestre érkező számára egyéni igényekhez igazodó kínálatot jelentenek az év 365 napján.

Kiemelt turisztikai célpontok:

Lánchíd, Szent István Bazilika, Hősök tere/Milleniumi emlékmű, Pesti Vigadó, Zeneakadémia, Vajdahunyad vára, Zeneakadémia, Fővárosi Állat- és Növénykert, Erzsébet-híd, Gresham Palota, Kodály Körönd, Mátyás-templom, Műcsarnok Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Tudományos Akadémia, Országos Széchenyi Könyvtár Millenniumi Földalatti Vasút, Szent-háromság tér, Városliget, Vidámpark

Találat: 1 látnivalóból 1-1-ig megjelenítve

Halászbástya

Budapest, I. kerület


A Budapest I. kerületében található Halászbástya Budapest egyik legjelentősebb műemléke. A neoromán stílusban épült kilátóteraszai nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében. A csúcsos süveget formázó kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják. A Schulek Frigyes tervei alapján épült Halászbástya neve a hajdanán alatta elterülő Halászvárosra utal, valamint arra, hogy a várfalnak ezen szakaszát, szükség esetén a halászok céhéből verbuválódott vitézi seregek védték a támadások ellen. A Halászbástyát nem csak a háborúk, de a természet eróziós erői is folyamatosan rombolták. A vár erőd jellege 1874-ben szűnt meg, hiszen ekkor már nem felelt meg a kor követelményeinek, az osztrák hadvezetés pedig nem volt hajlandó pénzt áldozni a felújítására. A Pesti Szépészeti Bizottság által kiírt pályázatnak köszönhetően azonban kiemelt gondot fordítottak a Halászbástya felújítására, amelyet 1905-ben adtak át a fővárosnak. A Halászbástya fő épületrészei: Lépcsők, északi és déli bástyák és a hozzájuk tartozó folyosók, valamint a Szent István szobor és a déli bástyaudvar.

Hozzászólások


Még senki sem szólt hozzá, legyen Ön az első!