Share |
Budapest-térkép
Budapest térkép, budapesti útikalauz, információs portál
Turista információk Budapestről: szállás, utazás, étterem, látnivalók, város kalauz, szórakozás, kikapcsolódás, közhasznú információk.
Dátum és idő: 2018/04/20 | 01:06

Névnap: Tivadar | Holnap: Konrád

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

A világ egyik legszebb fekvésű városát a Duna hatalmas folyama szeli ketté és osztja a hegyes-völgyes Budára és a síkvidéki Pestre. A kétmilliós metropolisz Duna-parti panorámáját az UNESCO a világörökség részeként tartja számon.

Budapest turisztikai sajátosságai:

  • 50 000 évvel ezelőtt is lakták, de mai nevét csak 128 éve kapta: 1873-ig nagyobb alkotórészei (Óbuda, Buda és Pest) külön városnak számítottak.
  • Hegyei alatt összefüggő barlangrendszer húzódik, hévízforrásokból feltörő gyógyvízzel: a 80 hőforrás napi 70 millió liter termálvize 12 gyógyfürdőt táplál.
  • Műemlékei között megtalálhatók kétezer éves római amfiteátrumok, négyszáz éves török fürdők, és a sajátosan magyar jellegű, XIX. század végi szecessziós épületek.
  • Egységes városképe - mely sokakat Párizsra, Bécsre emlékeztet - a XX. század elején eklektikus stílusban épült elegáns bérpalotáknak köszönhető.
  • Európa legnagyobb parlamentje, a 691 helyiségből álló, neogótikus palota - belsejében aranydíszes termekkel - 268 méter hosszan uralja a pesti Duna-partot.
  • Közlekedése is szolgál kuriózumokkal: a kontinens első földalatti vasútja 105 éve köti össze a Belvárost a Városligettel, a világ harmadik hegyi vasútja és egy gyermek-vasutasokkal működő erdei kisvasút közlekedik a budai hegyekben.
  • A kultúra kedvelőinek a választás gondot okozhat: 237 műemlék, 223 múzeum és galéria, 35 színház, 90 mozi, 2 operaház, 12 hangversenyterem, közel 200 szórakozóhely változatos programja, az utazási irodák autóbuszos, hajós és gyalogos városnéző kirándulásai a Budapestre érkező számára egyéni igényekhez igazodó kínálatot jelentenek az év 365 napján.

Kiemelt turisztikai célpontok:

Lánchíd, Szent István Bazilika, Hősök tere/Milleniumi emlékmű, Pesti Vigadó, Zeneakadémia, Vajdahunyad vára, Zeneakadémia, Fővárosi Állat- és Növénykert, Erzsébet-híd, Gresham Palota, Kodály Körönd, Mátyás-templom, Műcsarnok Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Tudományos Akadémia, Országos Széchenyi Könyvtár Millenniumi Földalatti Vasút, Szent-háromság tér, Városliget, Vidámpark

Találat: 1 látnivalóból 1-1-ig megjelenítve

Egyéb látványosságok


A magyar szecesszió legszebb alkotásai az Iparművészeti Múzeum gazdag gyűjteménnyel, a Szervita tér lakóépületei, a volt Posta Takarékpénztár, a Magyar Állami Földtani Intézet, a Kőbányai Római Katolikus Plébániatemplom. Kitűnik építészeti megoldásával a Vásárcsarnok és a Dunán átívelő kilenc híd, köztük az első, az 1849-ben épült Széchenyi-Lánchíd. A magyar szecesszió érdekes kísérlete volt a kistisztviselők részére épült, geometriai szabályossággal kialakított Wekerle-telep Kispesten, a XIX. kerületben. A város déli részén fekvő Budafok jó termést adó szőlőhegyei miatt lett a bor és a pezsgő városa pincelabirintusával és a Törley Pezsgőgyár Múzeumával. Budafok határában található a kommunizmus alatt készült köztéri szobrok egyedülálló gyűjteménye, a Szoborpark Múzeum. A Nagytétényi Kastélymúzeumot érdekes bútorkiállítása, a Campona bevásárlóközpontot a tenger élővilágát bemutató Tropicariuma miatt érdemes programba iktatni. A Budapesti Botanikus Kert 6000 növény otthona. A gyermekek öröme a Csodák Palotája, mely Közép-Európa első interaktív tudományos játszóháza, valamint a Magyar Vasúttörténeti Park vezethető járművei. Budapest sajátossága, hogy a budai oldal egyúttal a főváros zöldövezete is, nevezetes kirándulóhelyekkel: a János-hegy, a Normafa, a Széchenyi-hegy, a Kis- és a Nagy-Hárshegy, a Remete-hegy és a Hármashatár-hegy, a Budakeszi Vadaspark - mind a Budai Tájvédelmi Körzet részei. Bejárásukra javasolt útvonal: a Fogaskerekű Vasúttal a Széchenyi-hegyre, majd a Gyermekvasúttal a Hűvösvölgybe. A vasút érinti Budapest legmagasabb pontját, a János-hegyet (526 m), innen libegővel lehet lejutni a Zugligetbe. A főváros 2 látogatható barlangja az 500 méteren bejárható Pálvölgyi-cseppkőbarlang és a 300 méteren látogatható Szemlőhegyi-barlang.

Hozzászólások


Még senki sem szólt hozzá, legyen Ön az első!